Γιώργος Καρράς: Δεν νομιμοποιούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ως Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα νομοσχέδια για την κύρωση των Συμβάσεων για την εγκατάσταση συνοριακών σταθμών διέλευσης στη Λίμνη Πρέσπα και στους Προμάχους, ο Γιώργος Καρράς επανέλαβε ρητά τη σταθερή θέση του Κινήματος Αλλαγής ότι σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιεί τη Συμφωνια των Πρεσπών:

“Η Δημοκρατική Συμπαράταξη τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν την υπερψήφισε. Αντίθετα, είχε πλήρη αιτιολογία στην αρνητική της ψήφο. Δεν σταθήκαμε μόνο στο όνομα, σταθήκαμε σε ζητήματα γλώσσας, σταθήκαμε σε ζητήματα ταυτότητας. Ό,τι κι αν ψηφίσουμε ως προς τις δύο κυρώσεις δεν δίνει καμία νομιμοποίηση, καμία αναγνώριση από πλευράς ΔΗΣΥ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εξακολουθούμε να τη θεωρούμε μια κακή συμφωνία η οποία δέσμευσε τη χώρα.»

Σχετικά με την ουσία των δύο κυρώσεων, η τοποθέτησή του ήταν η εξής:

Με δεδομένο ότι:

  • αναπτύσσονται σχέσεις μεταξύ λαών, οι οποίες δημιουργούν και συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης,
  • προκειμένου να προωθηθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των λαών,
  • στις συμφωνίες προβλέπεται η κατασκευή και οδικών αξόνων τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γείτονα χώρα, οι οποίοι πιθανόν να εξυπηρετούν και άλλες χώρες των Βαλκανίων,
  • για τα νέα συνοριακά σημεία διέλευσης υπάρχει η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, την οποία πρέπει να αναγνωρίσουμε,
  • Η Κύρωση της Συμφωνίας για την εγκατάσταση του συνοριακού σταθμού στη Λίμνη Πρέσπα προβλεπόταν από την Συμφωνία για την Προστασία και την Αειφόρο Ανάπτυξη της Περιοχής του Πάρκου Πρεσπών, η οποία υπεγράφη στην Πύλη στις 2 Φεβρουαρίου 2010 από την Κυβέρνηση Γεωργίου Α. Παπανδρέου, σε χρόνο που ίσχυε η Ενδιάμεση Συμφωνία.

Υπερψηφίζουμε τα άρθρα για την εγκατάσταση του συνοριακού σταθμού, αφού εκκρεμούσε από το 2010, ενώ καταψηφίζουμε τα άρθρα του ίδιου σχεδίου νόμου, που αφορούσαν την αναβάθμιση της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ελλάδας στα Σκόπια σε Πρεσβεία και την οργάνωσή της, επειδή που απέρρεε ως υποχρέωση από την Συμφωνία των Πρεσπών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κύρωση της Συμφωνίας για την εγκατάσταση του συνοριακού σταθμού που θα συνδέει τους Προμάχους και το Μάιντεν (Majden), επειδή προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίσαμε ΠΑΡΩΝ, για να μη νομιμοποιήσουμε τη συμφωνία αυτή.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s